0
felajánlás 1 millió Ft + értékben
0
felajánlás 10 millió Ft + értékben
0
felajánlás 50 millió Ft + értékben
0
felajánlás 100 millió Ft + értékben
0
felajánlás 500 millió Ft + értékben
Túl a 10 milliárdon – Megnyitotta a zsebeket a koronajárvány
Olvasd el a cikket a Forbes-on is!

#EGYÜTTSIKERÜL

A COVID járvány és a karantén negatív hatásainak ellentételezésére számos gazdasági szereplő tett önkéntes felajánlásokat.
A tokeportal.hu által létrehozott, 2020. február 28-a óta működő Felajánlásmérő -n naponta gyűjtjük a nyilvánosan felajánlott támogatásokat, szolgáltatásokat, adományokat, és a weboldalon közzétett módszertan szerint értékeljük is azokat.
Felvettük a kapcsolatot a felajánlókkal, és számos interjút is közzétettünk egy-egy felajánlás kapcsán.

A 604 felajánló túlnyomó többsége profitorientált vállalkozás, de akadnak civil szervezetekkel létrehozott példaértékű összefogások is. Ilyen a Gyermekhíd Alapítvány és az Uniqua vagy az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, a Magyar Telekom és a Samsung összefogása, amelyek digitális eszközöket juttattak el rászoruló gyermekeknek.

Tucatnyi magánszemély, egyéni vállalkozó tette közzé felajánlását a járvány elleni küzdelem megsegítésére. Köztük van Varga Judit igazságügyi miniszter, aki a Szent László és Szent István Kórház Betegeiért, Orvosaiért és Dolgozóiért Alapítványt támogatta. Emellett híres sportolók is sorban tettek felajánlásokat: Gyurta Dani, Hosszú Katinka, Görbicz Anita, Michelisz Norbert. Olyan taxisról is tudunk, aki ingyen vállalta egészségügyi dolgozók fuvarozását.

#FELAJÁNLÁSOK

A startup-ökoszisztéma is kivette a részét a felajánlásokból:

 • A Talk-a-bot ingyenessé tette kríziskommunikációs szoftverét.
 • A BOOKR Suli több mint 100 ajánlott vagy kötelező olvasmányhoz készített interaktív szövegértési és kompetenciafejlesztési feladatait tette elérhetővé.
 • A HozdL ingyenes szállítást vállal a nyugdíjasok bevásárlásának könnyítése érdekében.
 • A Likey pedig a gyümölcs- és zöldségchipsek online vásárlása esetén 25%-os kedvezményt nyújt a meghirdetett listaárakból.

A versenyszféra szinte minden ágazatában találunk példát a társadalmi összefogás fontosságára. A felajanlasmero.hu-n az összes felajánlást felsoroltuk, itt csak néhányat emelünk ki közülük.

 • Számos biztosító igyekezett kivenni a részét a járvány elleni harcból: ingyenes biztosításra és tárgyi adományokra is találtunk példát.
 • A „B Terv” kezdeményezés lényege, hogy összekösse a munkaadókat a járvány következtében munkájukat elvesztőkkel
 • Több cég kezdett fertőtlenítők gyártásába, köztük a MOL, de a Heineken is adományozott ún. „Sertőtlenítőket”
 • Ingyenes bőrgyógyászati távrendelést biztosít a „MedInnoScan” nevű, Apple Storeból és Google Play Storeból letölthető applikáció. A leletezést a Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinikája végzi. A leletet emailen kapja vissza a feltöltő felhasználó 72 órán belül.
 • A Fradi és a Diósgyőr szurkolói pedig egy digitális meccset rendeztek, aminek „belépőjegyeire” összegyűlt 5 millió Ft-ot egészségügyi szervezeteknek ajánlanak fel.
 • null

  Statisztikák

A pénzadományok mellett a legnagyobb értékű felajánlásokat a különböző szoftverek, applikációk ingyenes elérhetővé tétele képezik.

Emellett nagy értékben érkeztek oktatással kapcsolatos felajánlások, valamint online szolgáltatások (pl. weboldalak, platformok fejlesztése, telemedicina, informatikai szolgáltatások, hirdetések, kutatások) elvégzésére irányuló felajánlások. Szintén nagy értéket képviselnek a főként kórházak számára felajánlott védőfelszerelések és egyéb tárgyi adományok.

50 millió Ft-os felajánlásból 10 milliárd Ft lett 600 lépésben 3 hónap alatt.

A felajánlások közel fele online vagy offline szolgáltatás (pl. tanácsadás vagy fuvarozás), 4,3 mrd Ft értékben. A felajánlások közel 40%-a, 3,76 mrd Ft érkezett pénzadományként, többnyire kórházak vagy egyéb egészségügyi ellátó intézmények számára. A tárgyi adományok (pl. egészségügyi védőfelszerelések) 20%-át képviselik a felajánlásoknak.

#FELAJÁNLÁSMÉRŐ HÍREK ÉS INTERJÚK

#MÓDSZERTAN

Hogyan számoljuk a Felajánlásmérőt?

 • A Tőkeportál az online hírekből folyamatosan építi az adatbázist.
 • Az e célra kialakított felületen keresztül bárki beírhatja az általa vagy más által felajánlott szolgáltatást.
 • A Tőkeportál e célra kialakított eljárásrendje szerint validálja, értékeli, illetve megbecsüli a beérkezett információkat. Eközben felvesszük a kezdeményezővel a kapcsolatot, hogy az adatokat egyeztessük.
 • Az adatokat elemezzük, közzétesszük, és kommunikáljuk. A módszertant folyamatosan fejlesztjük.