#TŐKEPORTÁL

FELAJÁNLÁSMÉRŐ

Tőkeportál saját tartalom
2022. február 22

Két éves a Felajánlásmérő

17 milliárd forinttal szeretnénk végre nyugdíjazni az első „crowd capital” indexet

Noha 2020 végén megjelentek a vakcinák és azt hihettük, hogy a járvány már a végéhez közeledik, mára – az újabb vírusvariánsoknak köszönhetően – még mindig korlátozások mellett és lemondásokkal teli időszakot élünk. A nehézségeken azonban a társadalmi szolidaritás enyhít: rengeteg felajánlás érkezik a rászorulók számára. Ennek kapcsán indítottuk el 2020-ban a Felajánlásmérőt, a Covid-19 járvány okozta károk enyhítését szolgáló közösségi felajánlások mérésére szolgáló mutatót.
A hírek forrása: közösségi média, híroldalak, hírlevelek
A pandémia kitörésekor, a 2020 február 28-val indítottuk el a társadalmi felajánlásokat mérő indexünket, amelynek célja nem csak az volt, hogy regisztrálja és mérje a felajánlásokat egy publikus adatbázis kialakításával, hanem az is, hogy motiválja a támogatókat. Indexünket kezdetben gyakran igazítottuk ki, mert rengeteg felajánlásról érkezett hír, ahogy azt a Forbes is megírta. 2021 májusában 16 hónap alatt több mint 16,5 milliárd Ft-nyi felajánlás érkezett, s bár azok üteme tendenciája egyre csökkent, sokak számára okoz még ma is egészségügyi, anyagi és mentális nehézségeket a járvány. Szerencsére az elmúlt fél évből is számos tárgyi, pénzbeli és egyéb adományról tudunk beszámolni.

Nem sokkal az index megjelenése után még az első járványhullám idején nagy visszhangot kapott a kezdeményezésünk, többek között a MOME is beszámolt róla. Az összes, általunk mért felajánlás a Felajánlásmérő oldalán található táblázatban megtalálható; számos korábbi cikkben elemeztük a különleges felajánlásokat. E záróposztban néhány 2021-es felajánlást emelünk ki.

A járvány teljes időszakát tekintve a Semmelweis egyetem és dolgozóik mindent megtesznek azért, hogy a maximumot tudják nyújtani az egyetem klinikáin ápolt betegek számára. Ennek segítségeként rengeteg adomány érkezik hozzájuk, amit az oldalukon részletes bontásban közzé is tesznek. Ezek között vannak a Magyar Állami Operaház jegyfelajánlásai, online színházi jegyfelajánlások a Madách Színház jóvoltából, valamint a HUMDA Zrt. által felajánlott 2021-es Formula-1 Magyar Nagydíjhétvégére szóló belépők. Az egészségügyi és szociális dolgozók számára a Magyar Nemzeti Múzeum ingyenes múzeumlátogatást biztosít 2022. március 11.-ig. Az időpont szimbolikus, hiszen ez jelzi a járvány miatt bevezetett első korlátozások két éves évfordulóját.

2021 május végén, a 2020-as sikerek után ismét megrendezésre került a TV2 csoport CSR Hungary-díjas jótékonysági gálaestje, a Neked énekelek. 2021-ben gyereknapon, azaz május 30-án szervezték meg az adománygyűjtést, mivel a befolyt összeget a koronavírus árvái javára ajánlották fel. A fellépők között számos hazai sztárénekest hallhattunk, mint, Horváth Charlie, aki Tóth Verával közösen énekelteket, de említhetnénk Palya Bea és Molnár Ferenc Caramel duettjét is az estéről. Több olyan produkciót is láthattak a nézők, amik kifejezetten erre a televíziós műsorra készültek. A gálaműsor alatt végül összesen 101 824 210 Ft-nyi adomány gyűlt össze a rászoruló gyerekek részére.

A közmédia jubileumi 10. Jónak lenni jó! kampányában több mint 345 millió forint gyűlt össze, amivel idén szintén a koronavírus járvány miatt árván vagy félárván maradt gyerekeket és családokat tudták támogatni az adakozók. A Magyar Posta folytatta különleges mesehősök bélyegkollekcióját, amihez idén Kukori és Kotkoda csatlakozott, továbbá a tárgyi felajánlás mellett 1,5 millió forinttal támogatták az adományozást.

A kampányban maga Ferenc Pápa is tett felajánlást, egy Szent Ferencet ábrázoló szobrot bocsátott a rászorulók részére, ami később elárverezésre került. A koronavírus járvány megfékezésében – a vakcina kifejlesztésének köszönhetően – is oroszlánrészt vállaló Karikó Katalin kutatóbiológus is tett felajánlást 50 ezer euró értékben, ami a Bolyai-díjjal járó jutalma fele.

Az idei évben az adófelajánlások terén lehetett még megfigyelni, hogy az egészségügyben dolgozók kiemelt támogatásban részesültek a járvány alatt tett erőfeszítéseikért hála. A felajánlott adó 1%-ok közül 2021-ben a mentősöknek, pontosabban az Országos Mentőszolgálat Alapítványához érkezett a legtöbb felajánlás. A koronavírus járvány kezdete óta indított tájékoztató kampányoknak köszönhetően 2021-ben 308 millió Ft érkezett hozzájuk. Ez jelentős növekedés a koronavírus járvány előtti (2019-es) adatokhoz képest, amikor 121 millió Ft támogatást kaptak a mentősök.

Egyre több felajánlásokra specializálódott oldal jött létre, így például a főváros felajánlás közvetítő oldala, ami az új típusú koronavírus járvány okozta kihívásokat igyekszik csökkenteni azzal, hogy a megfelelő helyre juttatja el a támogatásokat. Elsősorban a digitális oktatást lehetővé tevő okoseszközök (laptop, notebook, okostelefon) és egészségügyi felszerelési felajánlásokat várják vállalatoktól vagy magánszemélyektől. Ezen belül ki lehet választani az adott kerületet, vagy intézményt, ahova a felajánlást el kívánják juttatni.

Az jól látszik a lenti grafikonon, hogy a pénzbeli adományok növekedésének üteme jelentős csökkenést mutat az idő előrehaladtával. Ezzel együtt is közel fél milliárd forintnyi pénzadomány gyűlt össze az elmúlt fél évben. Így a Felajánlásmérő indítása óta már több mint 17 milliárd Forintnyi felajánlásról tudunk beszámolni.

Támogasd a hazai közösségi finanszírozást – kövesd tevékenységünket, lájkolj, oszd meg, támogasd a kampányokat és fektess be crowdfundingoló vállalkozásokba, amire eddig nem volt lehetőség!

Támogasd Te is a közös jó célokat!

Rögzítsd felajánlásodat!

#FELAJÁNLÁSOK

Böngészd a felajánlások listáját!
#együttsikerül

 

null

#CROWD CAPITAL

A Felajánlásmérő a közösségi felajánlásokat, a közösségi vagy társadalmi tőkét, azaz a crowd capitalt méri. Vagyis mindenki azt adja be a közösbe, amije van, amivel valahogy a közösségnek segíthet.

Bízunk benne, hogy az indikátor és kommunikációja jelentősen hozzájárul a reagálási és alkalmazkodási képességünk aktivizálásához!

#PÉLDÁK

Egész biztos, hogy az utóbbi időszakban számos felajánlással találkoztál Te is a közösségi médiában vagy valamelyik hírportálon. De milyen jellegű felajánlásokról van szó? Miket jelenítünk meg a Felajánlásmérőben? Lehet akár ingyenes online múzeumlátogatás, felajánlott laptop, elengedett jutalék, ingyenes felhasználási lehetőség, vagy éppen az otthoni tanulást segítő applikáció – mindezek piaci értéke megjelenik a Felajánlásmérő grafikonján.

A nagyszerű magyar kezdeményezésekről és felajánlásokról már a magyar (például a Roadster oldalán) és a világsajtó (többek között a The New York Times) is beszámolt.

#MÓDSZERTAN

Hogyan számoljuk a Felajánlásmérőt?

  • A Tőkeportál az online hírekből folyamatosan építi az adatbázist.
  • Az e célra kialakított felületen keresztül bárki beírhatja az általa vagy más által felajánlott szolgáltatást.
  • A Tőkeportál e célra kialakított eljárásrendje szerint validálja, értékeli, illetve megbecsüli a beérkezett információkat. Eközben felvesszük a kezdeményezővel a kapcsolatot, hogy az adatokat egyeztessük.
  • Az adatokat elemezzük, közzétesszük, és kommunikáljuk. A módszertant folyamatosan fejlesztjük.

#FELAJÁNLÁSMÉRŐ HÍREK ÉS INTERJÚK