Ezen az oldalon átfogó információt találsz arról, hogy mi az a közösségi finanszírozás, kinek ajánlott, és hogyan működik. Az oldal alján pedig néhány nemzetközi cikket is belinkeltünk, amiben startupok árazásáról is tanulhatsz, és tovább is kattinthatsz a kampányindítási folyamat első feladatához.

Mi az a befektetéscélú közösségi finanszírozás?

A közösségi finanszírozás (crowdfunding) olyan innovatív, alternatív, (nem banki) digitális megoldás (fintech), amely egy vállalkozás tőkeemelését online kommunikációs kampányon keresztül, követői, ügyfelei, közössége tőkéjének bevonásával valósítja meg, amiért cserébe forgalomképes értékpapírt (dematerializált részvényt vagy értékpapírosított illetve átváltoztatható kölcsönt) bocsát ki.

A közösségi finanszírozási szolgáltató a vonatkozó európai rendelet, az ECSPR szerinti tevékenységi engedéllyel rendelkező vállalkozás, amely szabályozott szolgáltatást nyújt a platformján regisztrált, átvilágított, és általa jóváhagyott kampánygazdáknak a kampány elindításában és sikerre vitelében, és a platformon regisztrált, azonosított és hitelesített intézményi és magánbefektetőknek.

Kinek jó a közösségi finanszírozás?

A részvénycélú crowdfunding alkalmas b2b és b2c üzleti modellek és ingatlanfejlesztések finanszírozására is. A kölcsöncélú crowdfunding bevezetése a következő fejlesztés, amivel akár egy hitelportfólió is kialakítható lesz. Rendkívül fontos: a közösségi finanszírozás keretein belül történő tőkebevonás sikere nagy részben függ a tőkét kereső vállalkozás alapítóitól.

Csak az a vállalkozó gondolkozzon felelős kampányindításban, aki igazán létre akarja hozni az elképzelését, és ezért tűzön-vízen keresztül viszi az elképzelését. A feltételeket nem elvárja, hanem megteremti. Ne vállalkozzon, ne mondja magát alapítónak, startuppernek az, aki magáról sem hiszi el, hogy tűzön-vízen keresztül sikerre viszi vállalkozását.

Hogyan működik a közösségi finanszírozás?

A nemzetközi legjobb gyakorlat és a vonatkozó szabályozás alapján, a tőkét kereső vállalkozással az Általános Szerződéses Feltételek szerinti Együttműködési és Kampányindítási szerződést kötünk, ami a kampányindítás és lebonyolítás feladait részletezi. Ezt követi a 10 lépéses folyamatábrán részletesen bemutatott az előzetes átvilágítás és értékelés (a scoring) amelynek során szakértők és mentorok bevonásával a vállalkozás befektetésre való alkalmasságát vizsgáljuk meg. Ezalatt már készülhetnek a Kampánydokumentumok. Sikeres értékelést és felkészülést követően a Kampánygazda elindítja az előzetes regisztrációt, és sikeres előregisztráció esetén a Kampányt.

Sikeres Kampányzárást követően elindul az üzleti és jogi átvilágítás, és a befektetési feltételek teljesítésének a vizsgálata, majd a tőkeemeléshez szükséges cégjogi eljárás; jórészt a Kampánygazda gyorsaságán múlik, hogy mikor jut a tőkéhez, amit kizárólag a Kampányban meghirdetett fejlesztési célokra használhat fel, amiről 3 éven keresztül negyedéves rendszerességgel beszámolni köteles, s ezen időszak alatt a befektetők a részvényekkel a platformon keresztül kereskedhetnek, a Kampánygazda pedig akár újabb kampányt is indíthat. Olvass a crowdfunding sikersztorikról a lejjebb belinkelt blogposztban!

A crowdfundingolt részvények eladását és vételét, azaz a másodlagos kereskedést a kölcsönökre is – a platformon kijelzett vételi és eladási ajánlatok továbbításával támogatja.

Mennyibe kerül a kampányindítás és a tőkebevonás?

A Tőkeportál fix díjért vagy sikerdíjak ellenében dolgozik, utóbbi a Kampányban elért tőke 6,99%-a, továbbá úgynevezett utódíjakért. Az átvilágítás és a tőkeemelés költségei csak sikeres kampány esetén fizetendőek. A Kampánygazda a Tőkeportálnak alacsony fix díjat és a saját marketingköltségeit fizeti, mindösszesen kb. 2000 eurónyi fix kiadással kell számolnia.

Hogyan indíts kampányt?

A kampányindítási folyamat időbeliségét mutatja az alábbi folyamatábra.

Közösségi finanszírozással 12-18 héten belül hozzájuthatsz a keresett tőkéhez: ami mostantól akár évi 5 millió euró is lehet!

Vond be a szükséges tőkét a követőidtől és a közösségtől! Közösségi finanszírozással 12-18 héten belül tudsz tőkét bevonni, mostantól akár €5.000.000-t évente.

Akár már €2.000-tól!

(Ennyi költséggel számolj)

A kampányindítási folyamat

A kampányindítási folyamat részletesen

A JELENTKEZÉS ONLINE LEADÁSA
REGISZTRÁCIÓ A PLATFORMON

Regisztrációs a platformon, Kampánygazda KYC tesztje és az összes csapattag profiljának kitöltése.

Regisztrációt követően a leendő kampánymenedzseretek megszervezi a bemutatkozást.

SZEMÉLYES VAGY ONLINE BEMUTATKOZÓ PITCH

Személyes vagy online bemutatkozó pitch és a Kampányindítási és együttműködési megállapodás bemutatása (KM).

KAMPÁNYINDíTÁSI MEGÁLLAPODÁS ALÁÍRÁSA

KM aláírása: fix díjas vagy sikerdíjas (utódíjas)

HETI MEETINGEK BETERVEZÉSE

Heti meetingek betervezése (a kampányzárásig)

PEER GROUP ELEMZÉS

Nemzetközi kampányokkal való összehasonlítás a cégérték megalapozása és kampány kommunikációs ötletelés gyűjtése érdekében.

SCORING FOLYAMAT

6 lépésű előzetes audit és átvilágítási folyamat, a scorecard befejezése

  • Jogi DD: Kritériumok ellenőrzése – Összeférhetetlenség, “red flag”, SPV szükségessége, minimális átvilágítás.

  • HR: Vezetők alkalmassága

  • Üzleti: Üzleti modell, megvalósíthatóság, és pénzügyi terv / pre-money valuation check

  • Online: Online jelenlét, jó hírnév ellenőrzése.

  • Online marketing képességek felmérése, illetve ügynökség megbízása

  • IT: Informatikai hátterű projektek esetében, egy alapos dokumentáció alapú ellenőrzés.

KAMPÁNY MENEDZSMENT TERV ELKÉSZÍTÉSE (CMP)

A Kampány menedzsment terv (CMP) felöleli a marketing kommunikációt, az FFF mozgósítást és a befektetői találkozók tervezését.

A havi teljesítési igazolások képezik az együttműködés elszámolását. Ezeken az NDA aláírását követően felmerült óraszámok és a szerződéses illetve az előre egyeztetett ad-hoc költségek szerepelnek. A Kampányzárást követő 3 évben negyedévente állítjuk ki a TIG-eket.

ELŐREGISZTRÁCIÓS OLDAL KÖZZÉTÉTELE

Előregisztrációs oldal közzététele (legalább 500 megtekintést kell egy héten elérni),  dedikált email címmel. Ez a beharangozási kampány landing oldala.

ELŐREGISZTRÁCIÓS SZAKASZ (3-6 HÉT)

Az előregisztráció során a keresett tőkére vonatkozó indikéciókat össze kell gyűjteni. Mentorokkal kell egyeztetni és el kell kezdeni a vezető befektető keresését.

KAMPÁNYSTRUKTÚRA VÉGLEGESÍTÉSE

Kampánystruktúra véglegesítése (SPV szükséges-e vagy sem, finanszírozási célok stb.)

TALÁLKOZÓ A RELEVÁNS MENTOROKKAL

Találkozó a releváns mentorokkal és leendő vezető befektetőkkel

SPV LÉTREHOZÁSA

Ha a Kampánygazda jogi formája forgalomképes értékpapír (részvény, átváltoztatható kötvény) kibocsátására nem alkalmas, akkor egy SPV iktatható közbe a vonatkozó jogszabályok szerint.

MARKETINGTEVÉKENYSÉG A MARKETING KOMMUNIKÁCIÓS TERVNEK MEGFELELŐEN

A proaktív, kampányfókuszú kommunikáció és a Tőkeportállal való együttműködés a sikeres kampány kulcsa. A marketingtevékenység a CMP-nek (Marketing Kommunikációs Terv) megfelelően zajlik (webináriumok, online eszközök: beleértve a podcastokat, közösségi média bejegyzéseket).

A KAMPÁNYDOKUMENTÁCIÓ ELKÉSZÍTÉSE

A kampánydokumentáció elkészítése, beleértve a KIIS-t (az ECSPR így nevezi a Term Sheet-et) és további marketinganyagokat (prezentációs anyag, egyoldalas összefoglaló, üzleti terv, kampányvideó, kedvezmények)

LETÉTI SZÁMLA MEGNYITÁSA

Letéti számla megnyitása a Tőkeportál számára betekintési és hozzájárulási jogosultsággal.

STRIPE SZÁMLA LÉTREHOZÁSA

A Kampánygazda nyitja meg saját Stripe accountját, amit beágyaz a Kampányoldalba.

FACEBOOK PIXEL ÉS GOOGLE ANALYTICS ÖSSZEKÖTÉS

Facebook Pixel és Google Analytics információk megosztása a Tőkeportállal a kampány ideje alatt egymás oldalainak látogatóira történő hirdetés lehetővé tételéhez.

A KAMPÁNYOLDAL JÓVÁHAGYÁSA

A Kampányoldalt a Kampánygazda készíti el és tölti fel, a Tőkeportál hagyja jóvá. Ezt követően a Kampányt zárt szakaszban a Kampánygazda indítja el. A nyílt szakasz indítását a Tőkeportál hagyja jóvá. A Kampány vagy lejár, vagy a Tőkeportál zárja le. A Kampány kétszer hosszabbítható, alapos okkal.

ONLINE BEFEKTETŐI TALÁLKOZÓK TARTÁSA

A Kampánygazda a Tőkeportál által biztosított platformon felvétel mellett 3 hetente tart Befektetői találkozót, amire beharangozó tartalmat, és azt követően összefoglalót készít, amit a Tőkeportál hírlevélben kiküld. Ez a hírlevél, és a heti hírlevél konvertálja a legtöbb befektetést.

NEM NYILVÁNOS (ZÁRT) SZAKASZ 2-3 HÉT

A zárt szakaszban az előregisztrált felhasználók fektethetnek csak be. A kampányban a korai befektetők a legértékesebbek, így ekkor speciális kedvezményeket kapnak. A zárt szakasz akkor indulhat, ha az előregisztrációs landing oldal eléri a minimum heti 500 látogatót, az előregisztrált tőke eléri a minimális Tőkecélt, minimum 3 mentorral volt egyeztetés, (stb.).

STORYTELLING

A befektetői érdeklődés konverziója a nemzetközi szakirodalom alapján minimum 7-10 impulzust igényel. A Kampánygazda storytellingjének folyamatosan építenie kell a momentumot. Mentoraink ebben is segíthetnek.

SZERZŐDÉSKÖTÉS A VEZETŐ BEFEKTETŐVEL

A Kampánygazda választja ki a vezető befektetőjét, amelynek személyét a Tőkeportál hagyja jóvá. A háromoldalú szerződés rögzíti a jogokat és kötelezettségeket. A vezető befektető a többi befektetőt szellemileg képviselve jár el a Kampánygazda döntéshozatala során. Nyílt szakasz csak aláírt vagy igazoltan előrehaladott vezető befektetői tárgyalások esetén indítható.

NYÍLT SZAKASZ (4-6 HÉT)

Ha a Kampánygazda az előzetesen leírt feladatokat jól teljesítette, akkor a leglátványosabb szakaszban már „csak” hajráznia kell. Tehát, az előkészítés a legfontosabb, aminek feladatai jól tervezhetőek.

Az előzetesen felsorolt feladatok felülvizsgálata és folytatása, szükség esetén további marketingkampányok indítása.

A 75%-os teljesítés elérése után a kampánygazdának fel kell készülnie a DD-re (Due Diligence, alapos átvilágítás).

ZÁRÓ TRANZAKCIÓ (3-6 HÉT)

A Sikeres Kampányzárást követően (ideálisan már hamarabb) elkezdődik az átvilágítás, amit a Tőkeportál jogásza és szakértője végez, valamint az alaptőke-emelést és a részvénykibocsátást célzó Tranzakciós dokumentumok elkészítése. Eközben a KIIS-ben vállalt folyósítási feltételeknek is teljesülnie kell, amiket a Vezető befektető is igazol.

Ez a szakasz – megfelelő felkészülés esetén – szintén lehet igen gyors.

Eközben a Tőkeportál a befektetői adatokat összesíti és átadja.

Ezzel a Tőkeportál szerződéses feladatait teljesítette. A Kampányindítás előtt 20, a zárás után 10 óra munkadíj van a Sikerdíjban, az ezen felüli – a piaci tanácsadói díjaknál jóval alacsonyabb – munkadíjat a Díjszabályzat határozza meg (jelenleg 50 EUR/ó).

A SIKERDÍJ KIFIZETÉSE

a Sikerdíj (a Kampányszámlálóval mutatott összegyűjtött tőke 6,99%-a + ÁFA) kifizetése a Kampány Utolsó Napját követő 15 napon belül esedékes, amire a Kampánygazdának már a Kampányzárás előtt érdemes felkészülnie. (E határidőnek az az oka, hogy a Folyósítási feltételek teljesítése – amiket a KIIS és a KM tartalmaznak – főleg a Kampánygazdán múlik.)

RÉSZVÉNYKIBOCSÁTÁS

Miután a Cégbíróság bejegyzi az alaptőke-emelést, a jogász elindítja a részvénykibocsátási eljárást. Ekkor teljesül az összes feltétel a Folyósításhoz (DVP alapon, azaz delivery versus payment). A Kampánygazda és a Vezető befektető, mint részvénykönyv-vezető, benyújtja a részvénykönyvet a Tőkeportálnak. Ezzel teljesíti a Tranzakciót.

KAMPÁNY UTÁNI FELADATOK ÉS TEVÉKENYSÉGEK

A Folyósítást követően még 3 évig követi a Tőkeportál a befektetőkkel való kommunikációt, befektetővédelmi feladatainak megfelelően, a Kampánygazda érdekében, amellyel fenntartja a befektetői bizalmat, sőt akár egy következő kampányt is indíthat ezen időn belül is már. Két rövid utóaudit történik, és negyedévente rövid hírlevélben számol be a Kampánygazda a Kampányban ígért tervek teljesítéséről, és egy befektetői találkozót tart.

 

A Kampánygazda a részvénykönyv benyújtásával egyidejűleg bejelenti a Kampányban ígért kedvezmények és ajándékok teljesítésének státuszát is.