#PARTNER

Lunar Program

Milyen témában, milyen fázisú startupok kereshetnek?

Korai fázisú csapatok kereshetnek, akiknek probléma felvetésük, ötletük már van, de szeretnék validálni az ötletüket és/vagy üzleti modelljüket. Emellett foglalkozunk már prototípussal rendelkező csapatokkal, akik a termék további fejlesztésében és piacra vitelében keresnek üzleti támogatást.

Milyen szolgáltatást tudsz nekik nyújtani?

Design Thinking alapú inkubációs program keretén belül csoportos workshopokon és egyéni konzultációkon keresztül támogatjuk a csapatokat a probléma validálástól az első tőke bevonásig.

Füzesi Krisztián

Jelenleg hány csapat vesz részt a programban, illetve mik a tapasztalataid, mennyire kompetensek a csapatok, akiket inkubáltok?

Eddig 44 csapatot inkubáltunk és jelenleg 8-10 csapatunkkal foglalkozunk aktívan. Mivel igen korai fázisban kezdünk el foglalkozni a csapatokkal, nagy a szórás kompetencia terén. A mi tapasztalatunk az, hogy a legnagyobb kihívást a multidiszciplináris csapat kialakítása okozza, azaz hogy a csapaton belül minden fő kompetencia megtalálható legyen.

Mit gondolsz, milyen területen van leginkább szükség a fejlesztésre?

Alapvetően a legnagyobb problémának azt látjuk, hogy nincs megfelelő szakmai támogatás a csapatok számára, főleg a koraibb fázisokban. Az itteni megoldások többsége frontális oktatással próbálja átadni az alapokat, amik viszont nehezen hasznosíthatóak a startupok számára. Emellett a különböző állami és piaci szereplők között nem tud megvalósulni elmélyült kooperáció és kollaboráció. Sok program egymással átfedésben fut, míg más területeket senki nem fed le. A startupok számára nem elérhető egy jól átlátható, transzparens ökoszisztéma, amelyben jól tudnának navigálni.

Lunar Program